Het gebeurt wel eens dat een draaikiepraam tegelijk op de draai- en de kiepstand komt te staan. Het raam hangt dan nog maar aan één punt en lijkt ‘eruit te vallen’. U kunt het raam niet meer sluiten en ook de raamkruk werkt niet meer.

Dit probleem kan doorgaans op een simpele manier worden opgelost. Probeer vooral níet om het raam met kracht te sluiten of dicht te draaien.

Op de meeste draaikiepramen zit een zogenaamde draaikiepblokkering. Dat is een klein zwart drukknopje op de espagnolet ter hoogte van de raamkruk. Bij het sluiten van het raam wordt de kiepblokkering automatisch ingedrukt en kan de kruk vrij in alle standen worden gedraaid. Opent u het raam of zet u deze in de kiepstand dan veert de kiepblokkering terug en blokkeert hij de kruk. Het kan gebeuren dat de kiepblokkering tijdens het openen van het raam niet tijdig genoeg terugveert in de blokkeerstand. Het raam opent dan tegelijk in de draai- en de kiepstand.

U kunt het volgende doen:

  1. Druk de kiepblokkering met de hand in (ingedrukt blijven houden) en draai de kruk, als deze in de kiepstand (in het voorbeeld van draaikiepraam: omhoog).
  2. Duw het raam aan de scharnierzijde terug in het kozijn (krukzijde open laten).
  3. Draai de kruk terug in de horizontale draaistand. Laat de kiepblokkering los
  4. Het raam kan nu gesloten worden en alles werkt weer naar behoren.

In de meeste gevallen opent en sluit het raam of de deur nu weer goed in de kiepstand en draaistand. Als dit nog steeds niet goed werkt, heeft dit waarschijnlijk te maken met een slechte afstelling van de deur of het raam of een defecte sluitwerking. In deze gevallen is het verstandig om een vakman van Schipper Kozijnen in te schakelen om uw draaikiepraam te repareren.