Een draaikiepraam (draai kiep raam) is een raam of een deur (draaikiepdeur) dat zowel kan draaien als kiepen. De kiepstand wordt gebruikt voor praktische ventilatie, het raam staat dan op een kiertje. Voor extra frisse lucht is het ook mogelijk om het raam of de deur helemaal open te zetten door middel van het draaisysteem.

Onderhoud van een draaikiepdeur of -raam

Omdat het systeem van een draaikiepraam of -deur vrij complex is, raden we aan om regelmatig het sluitwerk van uw deuren en ramen schoon te maken en te smeren. Goed gesmeerde ramen en deuren gaan over het algemeen langer mee, werken lichter en sluiten beter. Het is belangrijk om vooral te spuiten in de gleuven waarin de sluitnokken bewegen. Gebruik silliconenspray, WD40 of slotspray voor de onderhoud van uw draaikiepdeur of -raam. Gebruik geen olie of andere vetproducten.

Draaikiep-probleem eenvoudig zelf oplossen

Het gebeurt wel eens dat een draaikiepraam tegelijk op de draai- en de kiepstand komt te staan. Het raam hangt dan nog maar aan één punt en lijkt ‘eruit te vallen’. U kunt het raam niet meer sluiten en ook de raamkruk werkt niet meer. Dit probleem kan doorgaans op een simpele manier worden opgelost. Probeer vooral níet om het raam met kracht te sluiten of dicht te draaien.

Dit probleem kan doorgaans op een simpele manier worden opgelost. In deze instructiefilm nemen we u stap voor stap mee. 

Op de meeste draaikiepramen zit een zogenaamde draaikiepblokkering. Dat is een klein zwart drukknopje op de espagnolet ter hoogte van de raamkruk. Bij het sluiten van het raam wordt de kiepblokkering automatisch ingedrukt en kan de kruk vrij in alle standen worden gedraaid. Opent u het raam of zet u deze in de kiepstand dan veert de kiepblokkering terug en blokkeert hij de kruk. Het kan gebeuren dat de kiepblokkering tijdens het openen van het raam niet tijdig genoeg terugveert in de blokkeerstand. Het raam opent dan tegelijk in de draai- en de kiepstand.

U kunt het volgende doen:

  1. Druk de kiepblokkering met de hand in (ingedrukt blijven houden) en draai de kruk, als deze in de kiepstand (in het voorbeeld van draaikiepraam: omhoog).
  2. Duw het raam aan de scharnierzijde terug in het kozijn (krukzijde open laten).
  3. Draai de kruk terug in de horizontale draaistand. Laat de kiepblokkering los.
  4. Het raam kan nu gesloten worden en alles werkt weer naar behoren.

draaikiep-probleemIn de meeste gevallen opent en sluit het raam of de deur nu weer goed in de kiepstand en draaistand. Als dit nog steeds niet goed werkt, heeft dit waarschijnlijk te maken met een slechte afstelling van de deur of het raam of een defecte sluitwerking. In deze gevallen is het verstandig om een vakman van Schipper Kozijnen in te schakelen om uw draaikiepraam te repareren.

Sluitpunten werken niet goed meer

Het kan ook zijn dat de sluitpunten van uw draaikiepraam of draaikiepdeur versleten zijn en  daardoor niet goed meer werken. Een draaikiepsysteem heeft vier tot soms wel meer dan tien sluitpunten, afhankelijk van het merk en type sluitwerk. Sluitpunten van draaikiepsystemen zijn niet zomaar verkrijgbaar op de markt, waardoor ze niet zelf vervangen kunnen worden. Onze vakmensen van Schipper Kozijnen helpen u graag met het vervangen van de sluitpunten van uw draaikiepraam of -deur.

Zomer- en winterstand

Onze kunststof draaikiepramen zijn standaard voorzien van een zomerstand (grote opening) en winterstand (kleine opening). Dit is de ruimte van de kier in de kiepstand van een kunststof draaikiepraam.

Het instellen van deze zomer- of winterstand kunt u gemakkelijk zelf doen.

Instellen van de winterstand

  1. Draai het raam open
  2. Trek de pal iets naar voren en draai deze met de opening naar boven
  3. Zet uw kozijn op de draaikiep stand, deze staat nu een klein beetje open.

Instellen van de zomerstand

  1. Draai het raam open
  2. Trek de pal iets naar voren en draai deze met de opening naar beneden
  3. Zet uw kozijn op de draaikiep stand, deze staat nu op de standaard stand (grote opening).

 

We helpen u graag

Schipper Kozijnen is al ruim 50 jaar dé specialist in kunststof kozijnen en aluminium kozijnen. We staan voor kwaliteit in producten en dienstverlening en bieden een garantie op onze producten van minimaal tien jaar. 

Voor onderhoud van uw kozijnen kunt u ook onze monteurs van Onderhoud & Reparatie inschakelen.