Een draaikiepraam (draai kiep raam) is een raam of een deur (draaikiepdeur) dat zowel kan draaien als kiepen. De kiepstand wordt gebruikt voor praktische ventilatie, het raam staat dan op een kiertje. Voor extra frisse lucht is het ook mogelijk om het raam of de deur helemaal open te zetten door middel van het draaisysteem.

Zomer en winterstand

Veel draaikiepramen in kunststof kozijnen zijn voorzien van een zomer- en winterstand. Dit is de ruimte van de kier in de kiepstand van een kunststof draaikiepraam.

Het instellen van deze zomer- of winterstand kunt u zelf doen.

zomerstand winterstand instellen

Onderhoud van een draaikiepdeur of -raam

Omdat het systeem van een draaikiepraam of -deur vrij complex is, raden we aan om regelmatig het sluitwerk van uw deuren en ramen schoon te maken en te smeren. Goed gesmeerde ramen en deuren gaan over het algemeen langer mee, werken lichter en sluiten beter. Het is belangrijk om vooral te spuiten in de gleuven waarin de sluitnokken bewegen. Gebruik silliconenspray, WD40 of slotspray voor de onderhoud van uw draaikiepdeur of -raam. Gebruik geen olie of andere vetproducten.

Draaikiep-probleem eenvoudig zelf oplossen

Heeft u een draaikiepsysteem dat bij gebruik tussen de draaistand en de kiepstand komt te staan, waardoor deze niet meer goed opent en sluit? Het kan zijn dat de bovenste schaar van de deur of het raam niet goed meer vasthoudt als deze in de kiepstand staan, waardoor het kozijn eruit lijkt te vallen. De oorzaak hiervan is dat de blokkering die op een draaikiepberaming zit, niet goed vastklikt. Deze blokkering zit aan de zijstijl (dit kan onder, boven of in het midden zijn) van het raam of de deur, in de vorm van een klein hendeltje of drukknopje. Als de blokkering van uw deur of raam niet goed werkt dan kunt u het volgende doen:

– Druk handmatig de kiepblokkering in.

– Draai de hendel van het raam omhoog in de kiepstand.

– Duw het raam of de deur aan de kant van de scharnieren terug in het kozijn.

– Draai vervolgens de hendel van het raam terug in horizontale stand en laat de kiepblokkering los.

draaikiep probleem oplossen

In de meeste gevallen opent en sluit het raam of de deur nu weer goed in de kiepstand en draaistand. Als dit nog steeds niet goed werkt, heeft dit waarschijnlijk te maken met een slechte afstelling van de deur of het raam of een defecte sluitwerking. In deze gevallen is het verstandig om een vakman van Schipper Kozijnen in te schakelen om uw draaikiepraam te repareren.

Sluitpunten werken niet goed meer

Het kan ook zijn dat de sluitpunten van uw draaikiepraam of draaikiepdeur versleten zijn en  daardoor niet goed meer werken. Een draaikiepsysteem heeft vier tot soms wel meer dan tien sluitpunten, afhankelijk van het merk en type sluitwerk. Sluitpunten van draaikiepsystemen zijn niet zomaar verkrijgbaar op de markt, waardoor ze niet zelf vervangen kunnen worden. Onze vakmensen van Schipper Kozijnen helpen u graag met het vervangen van de sluitpunten van uw draaikiepraam of -deur.

Voor onderhoud van uw kozijnen kunt u ook onze monteurs van Onderhoud & Reparatie inschakelen.