Steeds vaker kiest men tegenwoordig voor kunststof kozijnen, gewoon omdat dat makkelijker is. Ze zien er minstens zo goed uit als houten kozijnen, isoleren beter, hebben geen last van houtrot en hoeven niet geschilderd te worden. Lange tijd moesten kunststof kozijnen het qua uiterlijk afleggen tegen houten kozijnen. Om die reden werd dan toch vaak maar gekozen voor hout, ook al gaf dat meer onderhoud.

De moderne kunststof kozijnen

Eén van de belangrijkste redenen dat tegenwoordig de kunststof kozijnen nog steeds aan populariteit winnen, is het uiterlijk. Dat is te danken aan de fabrikanten. Die hebben goed ingespeeld op de grootste bezwaren die de consument tegen de kunststof kozijnen had. Dat heeft erin geresulteerd dat de kunststof kozijnen van nu niet alleen onderhoudsvrij zijn en goed isoleren, maar ze zijn ook nog eens een lust voor het oog!

Toch nog onderhoud?

Onderhoudsvrij wil niet zeggen dat de kozijnen door invloed van weer en wind niet vies worden. De 5-jaarlijkse schilderbeurt is dan wel niet nodig, maar even een doekje er over tijdens het ramenlappen, zorgt er voor dat ze er weer spik en span uitzien. Neem een paar keer per jaar echt even de tijd om de kunststof kozijnen goed onder handen te nemen, dan heeft  u er extra lang plezier van.

De tweejaarlijkse schoonmaakbeurt

Kunststof kozijnen schoonmaken is eigenlijk net als gordijnen wassen. Pas tijdens het schoonmaken zie je hoe vies ze eigenlijk waren. Niet overslaan dus, die tweejaarlijkse schoonmaakbeurt. Het is echt de moeite waard.

Benodigdheden:

 • Een emmer
 • Reinigingsmiddel (mag gewoon allesreiniger zijn)
 • Spons
 • Microvezel doek
 • Schone, zachte doeken
Stap 1:

Verwijder eerst het zand en andere losse rommel met schoon water en een spons. Zorg ervoor dat er geen zand op de spons blijft zitten tijdens het schoonmaken, hierdoor kunt u krassen krijgen.

Stap 2:

Met een schone, droge zachte doek even nadrogen.

Stap 3:

Neem nu een warm sopje en een microvezeldoek om de kozijnen schoon te maken.

Stap 4:

Met schoon water en een zachte doek even naspoelen.

Schoon met vlekken

Zijn er na het schoonmaken van de kozijnen toch nog vlekken, pak die dan aan vóórdat u ze in de was zet. Anders moet je weer van voren af aan beginnen. Doe wat onverdund schoonmaakmiddel op een zachte, schone, vochtige doek en verwijder de vlekken. Daarna nog even goed met een schone doek of spons met schoon water afnemen en drogen. Glad kunststof kunt u eventueel daarna in de was zetten, maar is niet noodzakelijk.

Tip! Vermijd bij het schoonmaken van de kozijnen schuursponzen, borstels, schuurmiddel en andere agressieve schoonmaakattributen om krassen of andere nare beschadigingen te voorkomen.

Wel gebruiken

Gebruik bij het schoonmaken alleen neutrale huishoudelijke schoonmaakmiddelen zoals:

 • Afwasmiddel (Dreft, huismerken supermarkt etc)
 • Allesreinigers (Ajax, huismerken supermarkt etc)
 • Glasreiniger
Niet gebruiken

Gebruik de volgende schoonmaakmiddelen absoluut niet:

 • Schoonmaakazijn
 • Spiritus
 • Ethanol
 • Wasbenzine
 • Aceton
 • Lakreiniger

Onderhoud van scharnieren

Ook de scharnieren hebben af en toe een klein beetje olie nodig om goed te blijven functioneren. Als de ramen piepen bij het openen of als je merkt dat er frictie zit bij het scharnier tijdens het openen kan een klein beetje olie in de scharnieren een optie zijn. De ramen zullen weer soepel en geruisloos openen en sluiten.

Schipper Onderhoud & Reparatie

Heeft u schade aan de kozijnen of kozijnen die niet meer naar behoren werken? Neem dan contact op met onze Onderhoud & Reparatie afdeling. Zij kunnen altijd helpen met advies en uiteraard het verhelpen van het euvel.