Weet u wat er allemaal mogelijk is op het gebied van beglazing en wat alle termen betekenen? Wij hebben de meest voorkomende en belangrijkste begrippen op een rijtje gezet en uitgelegd.
NEN 3569 veiligheidsbeglazing
Deze norm omschrijft de noodzaak van risicobeperking van lichamelijk letsel door brekend en vallend glas, door het toepassen van veiligheidsglas o.a. ter plaatse van borstweringen en ruiten van plafond tot op de vloer.
De NEN 3569 geeft eisen voor verticaal geplaatst, vierzijdig opgelegd, vlakglas met een dagmaat groter dan 150 mm, toegepast als bouwproduct voor gebouwen en bouwwerken. De norm geldt als het glas bereikbaar is voor personen: een ruit is bereikbaar voor personen als personen binnen een afstand kleiner of gelijk aan 0,85m bij de ruit kunnen komen.
Afhankelijk van de situatie kunt u kiezen voor gelaagd glas of gehard glas.
Gelaagd glas
Gelaagd glas is samengesteld uit twee ruiten met een tussenlaag van kunststof PVB-folie, waarmee de ruiten tot een eenheid zijn gemaakt. Bij breuk kleven de scherven aan de tussenlaag en geven daardoor geen gevaarlijke losse scherven. Hierdoor wordt het door de ruit vallen voorkomen en wordt lichamelijk letsel tot een minimum beperkt.
Naast veiligheid bij glasbreuk werkt veiligheidsglas ook inbraakvertragend. In veel bouwbesluiten wordt volgens de Nederlandse Norm (NEN 3569) zelfs aangeraden om veiligheidsglas te gebruiken.
De U-waarde: hoe lager hoe beter
De isolatiewaarde van kozijnen en deuren wordt gemeten in U-waarde. Deze vertelt u hoe goed een deur of kozijn isoleert. Hoe lager de U-waarde, des te meer warmte ze binnenhouden en des te beter de isolatie.
HR++ of HR+++ glas voor optimale isolatie
Voor maximaal rendement combineert u de kozijnen met dubbel of triple hoogrendementsglas (HR++ en HR+++). HR++ glas isoleert uitstekend door de speciale coating en gasvulling. Het HR++ glas dat Schipper Kozijnen levert heeft een U-waarde van 1,1 en voor HR+++ 0,9. Ter vergelijking: standaard dubbel glas heeft een U-waarde tussen de 3 en 3,5. Enkel glas heeft een U-waarde van 5,5.
HR++ isoleert 2 keer zo goed als standaard dubbel glas en 5 keer beter dan enkel glas. Wilt u maximale energiebesparing? Dan is HR+++ glas het beste. Bij HR+++ glas heeft u kunststof kozijnen nodig met een U-waarde van maximaal 1,3 om condens te voorkomen.
Verbeterd HR++ glas
Waarom standaard HR++ toepassen in onze hoogwaardige kozijnen? Er zijn veel meer mogelijkheden. Tegen een kleine meerprijs kunnen wij u een hoogwaardiger product aanbieden. Hieronder een paar mogelijkheden:
HR++ met 1.0 coating
Dit is een HR++ beglazing die door een verbeterde coating een U-waarde van 1.0 haalt bij een spouw van 15 mm. Dit glas isoleert ongeveer 200% beter dan dubbel glas uit de jaren 90.
ZHR++
Een nieuwe hoogwaardige beglazing die in de zomer weerstand kan bieden tegen de zon en in de winter de warmte in de woning kan houden door zijn U-waarde van 1.0
TGI afstandhouder (warm-edge)
Dit is een thermisch onderbroken afstandhouder. Er zijn vele voordelen t.o.v. de traditionele aluminium afstandhouder:
- Zeer lage warmtegeleiding waardoor er minder warmteverlies is aan de randen van het glas.
- Hoger comfort.
- Extra energiebesparing.
- Betere isolatiewaarde van het gehele raam (glas inclusief kozijn).
- Minder koude straling.
- Minder condensvorming aan de binnenzijde van het glas bij de randverbinding wat schimmelvorming voorkomt.
- Geen hinderlijke lichtreflectie in de spouw door de mat zwarte bovenzijde (RAL 9005).