Lekkage van kozijnen en schuifpuien kan ontstaan door verschillende oorzaken. Wij hebben de meest voorkomende oorzaken van de lekkages voor je op een rijtje gezet en uitgelegd.

Verstopping waterafvoer

afwatering

Een veel voorkomende oorzaak is dat de afwatergaten zijn verstopt. Deze afwatergaten (of sleuven) zitten in de onderdorpel van het profiel.

Bij draaidelen kunt u dit eenvoudig controleren. Zet raam of deur open en giet water in het onderprofiel. Let op, giet het water in het buitenste deel van het profiel. Loopt het water niet weg dan is de afwatering verstopt. Door de afwatering schoon te maken kunt u deze lekkage zelf oplossen.

Andere oorzaken

Bij lekkage is het belangrijk na te gaan of er sprake is van een gewijzigde situatie. Bijvoorbeeld extreme weersomstandigheden of nadat aanpassingen zijn gedaan aan kozijnen.

Ook kan lekkage ontstaan nadat (nieuw) straatwerk is aangelegd. Bij kunststof en aluminium kozijnen wordt het water dat in het systeem komt afgevoerd naar buiten. Aan de onderzijde is daarom ruimte nodig voor de afvoer van het overtollige water. Loopt de bestrating gelijk met de hoogte van het kozijn, dan is het nodig een grindbed aan te leggen. Hierdoor blijft ruimte beschikbaar voor afvoer van het water.

afwatering in grindbed

Als het raam of de deur niet meer goed is afgesteld komt er ruimte tussen het draaideel en het kozijn. Dit kan ook ontstaan door afname van de kwaliteit van de dichtingsrubbers of – indien van toepassing – als gevolg van kwaliteitsverlies van kitwerk.

Kan ik een lekkage zelf repareren?

Wordt lekkage veroorzaakt door het niet meer goed functioneren van de afwatering, dan kunt u dit zelf herstellen door het schoonmaken van de afwater voorzieningen. Werken de afwater voorzieningen goed en er ontstaat toch lekkage dan raden wij u aan om de specialist in te schakelen.

Kan ik naar Schipper Kozijnen voor een lekkage?

Met een lekkage bij kozijnen of schuifpuien van Schipper Kozijnen, kunt u altijd bij ons terecht. We beschikken over een eigen afdeling Onderhoud & Reparatie met speciaal opgeleide servicemonteurs. Zij kunnen beoordelen of de lekkage door het kozijn wordt veroorzaakt of van bouwkundige aard. Op basis van deze beoordeling kan een hersteladvies worden gemaakt.

Wilt u lekkende kozijnen of schuifpuien voorkomen, dan kunt bij Schipper Kozijnen ook een onderhoudscontract afsluiten. Met een onderhoudscontract heeft u langer plezier van uw nieuwe kozijnen en schuifpuien zonder dat u daar extra omkijken naar heeft.