Het regelmatig ventileren van je huis is onlangs toegevoegd aan de basisregels om het coronavirus te bestrijden. Maar hoe lucht je je huis dan goed? En waarom is ventileren eigenlijk zo belangrijk? We leggen het graag uit.

Advies RIVM over ventilatie en luchten in woningen:

  • Ventileer 24 uur per dag door de ramen op een kier te zetten, door roosters open te houden, of door een mechanisch ventilatiesysteem continu aan te houden.
  • Lucht meerdere keren per dag de ruimtes door de ramen en eventueel deuren tegen elkaar open te zetten gedurende 10 tot 15 minuten. Lucht onder meer na koken, douchen, een samenkomst met meerdere mensen en activiteiten zoals verven en lijmen.
  • Ook in de winter is het belangrijk om goed te ventileren en zo veel mogelijk te luchten.
  • Zorg dat ventilatieroosters en het mechanische ventilatiesysteem (indien aanwezig) worden gebruikt en onderhouden volgens de handleiding. 

Hoe kan ik goed ventileren?

Over ventileren bestaan nogal wat misverstanden. Veel mensen denken dat een tijdje het raam openzetten voldoende is. Dat is niet zo. Onderzoek heeft uitgewezen dat, als het raam weer dicht is, de frisse lucht na een half uur verdwenen is. Beter is het om te zorgen voor een constante ventilatie. Net als wijzelf moet ook een gebouw de hele dag ademhalen. Dus: goed ventileren is 24 uur per dag ventileren. Zie ook informatie van de Rijksoverheid over het coronavirus en ventilatie in gebouwen.

Waarom ventileren?

Wist je dat een gemiddeld gezin acht tot tien liter vocht per dag produceert? Wassen, koken, douchen, overal komt vocht vanaf. Zelfs van de bewoners zelf en van de planten. Met als gevolg een te hoge luchtvochtigheid in huis. En dat kan weer leiden tot verspreiding van COVID-19, gezondheidsklachten of andere problemen. Denk aan huisstofmijt en schimmelvorming. Goede ventilatie is dus essentieel. Gelukkig hebben we bij Schipper Kozijnen genoeg oplossingen om goed ventileren makkelijk te maken.

Frisse lucht

Snel frisse lucht in huis halen is natuurlijk makkelijk: gewoon even een paar ramen open zetten. Dankzij onze kunststof kozijnen met draai- en kiepramen haalt u snel en veilig frisse lucht naar binnen.

Ventilatieroosters

Het hoeft niet, maar we raden het altijd aan: kies voor kozijnen met een ventilatierooster. Dat maakt lekker en gezond wonen zoveel makkelijker! Dankzij de ingebouwde ventilatieroosters komt er 24 uur per dag frisse lucht binnen. Ook ’s nachts. Ook als je op vakantie bent. We hebben roosters met een uitneembare binnenkant. Handig bij het schoonmaken!

Persoonlijk advies

Schipper Kozijnen is al ruim 50 jaar dé specialist in kunststof en aluminium kozijnen. We staan voor kwaliteit in producten en dienstverlening en bieden een garantie op onze producten van minimaal tien jaar. Graag denken we mee over ventilatie oplossingen.

Meer weten? Neem dan contact met ons op en informeer vrijblijvend naar de mogelijkheden. Onze specialisten staan voor u klaar.