Onderzoek van onafhankelijk adviesbureau BKS Schagen wijst uit dat kunststof kozijnen op korte termijn niet duurder en op lange termijn veel goedkoper zijn dan houten of aluminium kozijnen. Het verschil schuilt vooral in de kosten van onderhoud.

Wat kosten kunststof kozijnen?

De vraag stellen is makkelijker dan beantwoorden. Want wat reken je mee wanneer je de kosten voor een kunststof kozijn berekent? De aanschaf- en plaatsingskosten, vanzelfsprekend. Maar een kozijn gaat enkele tientallen jaren mee. Om dat mogelijk te maken, moet het kozijn worden onderhouden. Houten kozijnen moeten bijvoorbeeld beschermd worden tegen de invloeden van weer, schimmels en insecten. Als particulier kun je die kosten nog enigszins beperkt houden door zelf de ladder op te gaan bewapend met schuurpapier, plamuur, kwast en verf. Maar bedrijven, verenigingen van eigenaren en woningcorporaties zullen de te verwachten onderhoudskosten geheel moeten meerekenen in hun begroting.

Levensduurkosten

Om een goed beeld te krijgen van de totale levensduurkosten (Total Costs of Ownership) van gevelkozijnen vergeleek BKS niet alleen meerdere materialen, maar ook diverse woningtypes. Naast de rijtjeswoning zijn dat twee-onder-een-kap, vrijstaand, flats/galerijwoningen en appartementen. Voor het onderzoek werden vervolgens van zes type kozijnen de aanschaf- en onderhoudskosten over een periode van 30 jaar berekend en vergeleken. Bij de berekeningen werd steeds uitgegaan van nieuwbouw.

Conclusie: grote verschillen

De uitkomsten liegen er niet om. Als alleen de aanschafprijs van de materialen wordt vergeleken, liggen de prijzen dicht bij elkaar. Met overigens nog steeds een klein voordeel voor kunststof. Maar gerekend over dertig jaar, een heel normale levensduur voor kozijnen en de gebruikelijke looptijd van een hypotheek, wordt de invloed van terugkerende onderhoudskosten ineens een factor van belang. En dan krijgen we ook zicht op de werkelijke prijsverschillen. Dat komt doordat kunststof kozijnen over al die dertig jaren nauwelijks onderhoud nodig hebben, in tegenstelling tot hout. Uitgaande van het prijspeil mei 2020 blijken de totale exploitatiekosten per vierkante meter kozijn bij kunststof gemiddeld 35 tot zelfs 40% lager te liggen dan bij geverfd of gebeitst hout. Het precieze voordeel kan enigszins variëren afhankelijk van het soort kozijn (vast of scharnierend) en het type woning, maar in alle gevallen is de woningeigenaar met kunststof kozijnen aanzienlijk goedkoper uit.

Meer informatie: www.vkgkeurmerk.nl

Lees hier het hele rapport

Maak een afspraak