Heeft u in de winter ook last van kou en tocht in uw huis? Tocht is een combinatie van langs stromende lucht en te lage temperatuur. Oude en slecht isolerende kozijnen, draaidelen die niet meer goed afsluiten, verouderde beglazing en zeker enkel glas, kunnen hiervan de oorzaak zijn.

Met de juiste kozijnen en goede isolerende beglazing maakt u het in huis veel behaaglijker. Niet voor niets adviseren we om hoog rendementsglas (oftewel HR++ glas) toe te passen in ramen en deuren. Daarnaast maken we altijd gebruik van:

  • Wij monteren kunststof en aluminium kozijnen altijd met een stelkozijn. Dit rechthoekige of vierkante frame van hout vormt de verbinding tussen de binnenmuur en de buitenmuur. Het ‘echte’ kozijn wordt tegen het stelkozijn geplaatst. Naast tocht houdt dit ook geluid tegen. 
  • Ramen en deuren worden bij Schipper Kozijnen standaard uitgevoerd met een meerpuntssluiting. Deze geluiddichte afsluiting zorgt ook nog eens voor een hoge inbraakwerendheid en voorkomt tocht.

Waarom is gezond wonen belangrijk?

Gezond wonen is belangrijk omdat je in een ongezonde binnenomgeving ziek kunt worden. In een woning die slecht geïsoleerd is en die niet goed geventileerd wordt, kun je last krijgen van allerlei kwalen. Denk bijvoorbeeld aan allergieën, huiduitslag, luchtwegproblemen, hoofdpijn en meer.

Hoe kom je aan een gezond binnenklimaat?

Ten eerste kunt u planten in huis halen. Planten geven zuurstof af en zorgen daarom voor een gezonder binnenklimaat. Daarbij is het ook nog eens zo dat planten een gevoel van rust en ontspanning opwekken. Ten tweede kun je vaker de ramen open zetten. Frisse lucht in huis is heel belangrijk. Je huis luchten doe je door ramen en deuren tegen elkaar open te zetten. In de zomer is dat natuurlijk geen probleem, maar in de winter wel. Daarom is - ten derde - ventilatie super belangrijk. Ventilatie zorgt voor een constante doorstroom van frisse lucht, zonder dat je het eigenlijk merkt. Tot slot valt er op het gebied van isolatie ook nog heel wat gezondheidswinst te behalen.

Let op: ventilatieroosters in combinatie met mechanische ventilatie kan trekking (tocht) veroorzaken.

Wat moet je weten over isoleren en ventileren?

Er zijn verschillende manieren om u huis te isoleren, zoals dakisolatie en gevelisolatie. Eén van de makkelijkste manieren is het vervangen van de kozijnen voor kunststof kozijnen. Daarmee vangt u maar liefst drie vliegen in één klap: betere isolatie, betere ventilatie en meer daglicht. Als u bijvoorbeeld een raam vervangt voor openslaande tuindeuren, is er ineens veel meer licht binnen. Daarbij is het ook nog eens veel makkelijker om frisse lucht binnen te laten, bijvoorbeeld door de deur regelmatig op een kiertje te zetten. Bovendien zorgen nieuwe kunststof kozijnen, dankzij de ingebouwde ventilatieroosters, 24/7 voor frisse lucht.

Condens op het glas

Aan de buitenzijde

Condens aan de buitenkant van het isolatieglas komt voor in de nacht en vroege ochtend, bij een lage buitentemperatuur, een heldere hemel en weinig wind. Dit fenomeen is geen slechte eigenschap van het product, maar het gevolg van goede thermische isolatie.

In de spouw

Condens in de spouw van het isolatieglas is een teken dat de spouw niet meer afgedicht is en de isolerende werking van de beglazing niet meer gegarandeerd kan worden. De beglazing moet worden vervangen. Deze condensatie valt binnen de garantietermijn, mits er geen zichtbare breuk is.

Aan de binnenzijde

Condens aan de binnenzijde houdt verband met de temperatuur van de buitenlucht en de binnenlucht, en de luchtvochtigheid in de woning. Om deze condensatie te beperken moeten alle ruimtes voldoende verwarmd, geventileerd en/of geconditioneerd zijn.