Over ventileren in huis bestaan nogal wat misverstanden. Veel mensen denken dat een tijdje het raam openzetten voldoende is. Dat is niet zo. Onderzoek heeft uitgewezen dat, als het raam weer dicht is, de frisse lucht na een half uur verdwenen is. Vocht en bepaalde stoffen hopen zich dan weer op in de woning. En dat kan leiden tot klachten zoals hoofdpijn, geïrriteerde luchtwegen, astma en allergische reacties.

Goed ventileren: 24 uur per dag

Beter is het om te zorgen voor een constante ventilatie. Net als wijzelf moet ook een huis de hele dag ademhalen. Dus: goed ventileren is 24 uur per dag ventileren. Bij de aanschaf van nieuwe kozijnen is het daarom belangrijk om in de gaten te houden dat er voldoende ventilatiemogelijkheden zijn. Met natuurlijke ventilatie is de kwaliteit van binnenkomende lucht altijd optimaal en ventilatieroosters in de kozijnen zijn daarvoor uitermate geschikt. Dit onderwerp komt daarom ook altijd ter sprake tijdens de verkoopgesprekken.

Bewoners produceren vocht

Wist u dat een gezin van vier personen, per dag 8 tot 10 liter vocht produceert? Dit lijkt overdreven maar alles is meegenomen in deze berekening:

  • Wassen
  • Douchen
  • Koken
  • Planten
  • Kleren drogen
  • Handdoeken drogen
  • Adem en zweet
  • Schoonmaken/afnemen/dweilen

Waarom ventileren?

Alle bovengenoemde punten leiden tot een hoge luchtvochtigheid in huis. En dat kan weer tot gezondheidsklachten of andere problemen leiden. Denk aan huiststofmijt en schimmelvorming. Goede ventilatie is dus essentieel. Gelukkig hebben we bij Schipper Kozijnen genoeg oplossingen om goed ventileren makkelijk te maken.

Draaikiepramen

Dankzij onze kunststof kozijnen met draai- en kiepramen haalt u snel en veilig frisse lucht naar binnen. Het grote voordeel van onze draaikiepramen is dat je ze op winterstand kunt zetten met een kleine opening of op de zomerstand, met een grote opening. Zo kun je verschillende ruimtes geheel naar wens ventileren. 

Ventilatieroosters

Het hoeft niet, maar we raden het altijd aan: kies voor kozijnen met een ventilatierooster. Dankzij de ingebouwde ventilatieroosters komt er 24 uur per dag frisse lucht naar binnen. Ook 's nachts. We hebben roosters met een uitneembare binnenkant. Handig bij het schoonmaken!

Valramen en uitzetramen

Special voor kleine of 'natte' ruimtes als badkamers en keukens hebben we valramen en uitzetramen, zodat je ook die ruimtes makkelijk kunt ventileren. Bij een uitzetraam valt het raam naar buiten, bij een valraam naar binnen. Mocht het kozijn nou te klein zijn voor een kunststof raam, dan lossen we dat op met een hardglazen valraam. Zo kun je altijd optimaal ventileren.

Airco of passief ventileren

In een woonhuis is airco niet noodzakelijk. Op voorwaarden dat het wel mogelijk moet zijn om de woning 's nachts passief te ventileren, het huis goed geïsoleerd is tegen zomerwarmte en de ramen op oost, zuid en west voorzien zijn van buitenzonwering. Zo houd je de warmte buiten en mocht het huis toch wat opgewarmd zijn, dan kan het met passieve nachtventilatie ’s nachts gekoeld worden.

Persoonlijk advies

Schipper Kozijnen is al ruim 5 jaar dé specialist in kunststof en aluminium kozijnen. We staan voor kwaliteit in producten en dienstverlening. Onze mensen staan altijd voor u klaar met een kopje koffie en geven graag advies over goede ventilatie.