In de herfst- en wintermaanden worden de dagen weer korter, donkerder en helaas weer natter. Niet alleen de donkere dagen, maar ook de vakantieperiode in de zomer zijn bij uitstek ideaal voor de mensen van het inbrekersgilde. Uw huis inbraakwerend maken, voorkomt veel ellende die veroorzaakt wordt door inbrekers.

Weet u wat er allemaal mogelijk is op het gebied van inbraakpreventie en wat alle termen betekenen? Wij hebben de meest voorkomende en belangrijkste inbraakwerende begrippen op een rijtje gezet en uitgelegd.

  • SKG – inbraakwerend – inbraakwerendheidklasse – WK2
  • Politie Keurmerk Veilig Wonen®
  • Meerpuntssluiting, 3- puntssluiting en 5-puntssluiting
  • Automatische meerpuntssluiting
  • Meerpuntssluiting cilinder-sleutelbediend / Meerpuntssluiting krukbediend
  • Kerntrekbeveiliging
  • Invalkierstandbeveiliging
  • Deurspion / digitale deurspion
  • Veiligheidsglas

SKG-keurmerk / Inbraakwerendheid / Inbraakwerendheidsklasse

De Stichting Kwaliteit Gevelbouw of SKG is vooral bekend van het SKG-keurmerk. Zo test SKG onder andere de mate van inbraakwerendheid van hang- en sluitwerk, zoals sloten en scharnieren. De inbraakwerendheid van het hang- en sluitwerk aan het SKG-keurmerk met sterren. Dit geldt ook voor de gehele aluminium of kunststof gevelelementen. Het aantal sterren geeft daarbij de mate van inbraakwerendheid aan en wordt vaak aangeduid als SKG*, SKG** of SKG***. Dit keurmerk staat altijd zichtbaar en onuitwisbaar op het product. Hoe meer sterren, hoe beter de inbraakwerendheid! Inbraakwerendheid wordt ook wel eens aangeduid als bijvoorbeeld WK2, waarbij WK staat voor weerstandklasse.

Politie Keurmerk Veilig Wonen®

De precieze beveiligingsrichtlijnen voor bepaalde typen ramen en deuren kunnen verschillen, maar als meest algemene regel kun je aanhouden: Een raam of deur kan als voldoende inbraakwerend worden beschouwd als het sluitwerk in totaal minstens 2 SKG sterren telt. Dat mag bijvoorbeeld één hoofdslot met twee sterren zijn maar ook twee sloten met één ster. Eventueel bijbehorend veiligheidsbeslag, cilinders en sluitkommen moeten daarbij van gelijkwaardig (of hoger) niveau zijn. Voor naar buiten draaiende deuren en ramen geldt dat er ook dievenklauwen of veiligheidsscharnieren moeten zijn gemonteerd.

Meerpuntssluiting / 3-puntssluiting / 5-puntssluiting

Met een meerpuntssluiting in een deur wordt de deur op ten minste drie plekken beveiligd en toch door één sleutel bediend. Een 3-puntssluiting is voldoende bij een voordeur. Een achterdeur (naar buiten draaiende deur) is kwetsbaarder voor inbraak. Voor een optimale afsluiting van een achterdeur kiest u daarom voor een 5-puntssluiting waarmee de deur op 5 plekken afsluit.

Automatische meerpuntssluiting

Schipper Kozijnen adviseert om bij een deur te kiezen voor een automatische meerpuntssluiting, dit is de veiligste sluiting voor deuren. Hierbij treedt de meerpuntssluiting automatisch in werking bij het dichttrekken van de deur. U hoeft alleen nog de sleutel om te draaien voor een perfect beveiligde deur. Doordat de deur automatisch op meerdere punten vergrendeld heeft de inbraakmethode met flipperen geen kans (een buigbaar plastic plaatje tussen de deur en het kozijn schuiven, langzaam richting het slot, om het sluitmechanisme van de deur open te duwen). Verder voordeel is de hoge wind- en waterdichtheid, omdat de deur altijd goed in de rubbers wordt getrokken.

Meerpuntssluiting cilinder-sleutelbediend / Meerpuntssluiting krukbediend

De bediening van een meerpuntssluiting kan op 2 manieren.

1.Met een cilinder(sleutel)bediende meerpuntssluiting open je de deur met een sleutel in de cilinder. Deze wordt vaak toegepast op voordeuren waar een vaste deurknop of deurgreep op zit.

2.Voor een achterdeur met aan beide zijden een deurkruk of knop wordt meestal een krukbediende meerpuntssluiting gebruikt. Deze vergrendelt door het omhoogtrekken van de deurgreep. De meerpuntssluiting wordt geblokkeerd en ontgrendeld met een draai van de sleutel.

Kiest u voor een automatische meerpuntssluiting dan is gebruik van een kruk of sleutel niet nodig om de meerpuntssluiting in werking te zetten. Dit is wel zo veilig!

Kerntrekbeveiliging

Een kerntrekker is een apparaat waarmee een schroef in het sleutelgat wordt gedraaid en de kern van het slot, het deel dat met de huissleutel wordt gedraaid, uit het slot wordt getrokken. De deur is hiermee binnen een minuut vrijwel geruisloos geopend.

Er zijn twee mogelijkheden om dit te voorkomen. Veiligheidsbeslag in de vorm van een deurschild met hardmetalen bescherming of een cilinder met kerntrekbeveiliging. Kerntrekbeveiliging is gecertificeerd met een SKG*** wanneer deze een trekkracht aan kan van 1500 kilo.

U kunt een bestaande kunststof deur laten ombouwen naar een deur met kerntrekbeveiliging.

Invalkierstandbeveiliging

Met een invalkierstandbeveiliging opent u de voordeur in een kleine stand. Denk hierbij aan het alom bekende kettinkje. Inmiddels zijn er veel betere uitvoeringen. Een goede invalkierstandbeveiliging is tegenwoordig gemaakt van volledig metaal. Het is vrijwel onmogelijk om dan een deur, die op een kier openstaat, met geweld geheel open te duwen. Bij Schipper Kozijnen kan uw kunststof voordeur worden voorzien van een sterke ingebouwde kierstand welke te bedienen is met een knop.

Deurspion / digitale deurspion

Bij een dichte voordeur kunt u niet zien wie de bezoeker is. Een deurspion is een kijkertje in de voordeur om te zien wie er heeft aangebeld. U kunt ook kiezen voor een digitale deurspion. Hiermee kunt u binnen op een scherm duidelijk zien wie buiten voor de deur staat, zonder de deur te openen.

Gelaagd glas / Veiligheidsglas

Gelaagd glas wordt samengesteld uit twee glasplaten met een kunststof folie als tussenlaag, waarmee de ruiten tot een eenheid zijn gemaakt. Gelaagd glas werkt inbraakvertragend. Bij een slag of botsing ontstaan wel barsten, maar de ruit valt niet uit elkaar. De scherven blijven kleven aan de tussenlaag. Een steen voldoet niet meer om binnen te komen, een inbreker zal grote moeite hebben om uw ramen door te krijgen.

Naast inbraakvertragend is gelaagd glas ook veiliger bij glasbreuk. Daarom wordt dit ook wel veiligheidsglas genoemd. Bij breuk kleven de scherven aan de tussenlaag en geven daardoor geen gevaarlijke losse scherven. Hierdoor wordt het door de ruit vallen voorkomen en wordt lichamelijk letsel tot een minimum beperkt.

Geef inbrekers geen kans

Een opengebroken deur, een ontzet raam of een geforceerd slot? De materiele schade na een inbraak of brand wilt u vaak ook zo snel mogelijk laten repareren. En is de schade niet meer te repareren of is vervanging voordeliger? Wij zijn gespecialiseerd in de reparatie én vervanging van alle soorten kunststof kozijnen en aluminium kozijnen en draaidelen. Wij adviseren u graag over de mogelijkheden.