Amsterdam is een historische stad met een kenmerkende stedelijke bouw. Toeristen komen jaarlijks van over de hele wereld om een bezoek te brengen aan Amsterdam, dit is vaak de eerste, en soms ook de enige gemeente in Nederland die bezocht wordt door vakantiegangers. Naast de recreatieve mogelijkheden van Amsterdam speelt de architectuur ook een belangrijke rol in de persoonlijkheid van de stad. Het gemeentebestuur hanteert dan ook strenge regels wat betreft verbouwingen en renovaties. Er is veel vraag naar nieuwe kozijnen die oorspronkelijk werden gemaakt van hout en metaal. Is het ook toegestaan kunststof kozijnen te plaatsen in Amsterdamse woningen, en waar kun je terecht voor meer informatie? We geven je in dit artikel een aantal praktische tips en aandachtspunten bij de vervanging van kozijnen in Amsterdam.

Typische kozijnen in Amsterdam

Er is veel vraag naar kunststof kozijnen ter vervanging van de oude kozijnen, maar het is niet altijd toegestaan de oude kozijnen zomaar te vervangen. Een veel voorkomend  type kozijn bij panden in Amsterdam zijn de houten verticale schuiframen. Deze kozijnen hebben een herkenbare uitstraling, maar de gebruikte materialen zijn ook aan slijtage onderhevig. Ze zijn daarnaast ook niet bepaald energie efficiënt.

Waar doe ik navraag voor mijn kozijnen?

Omdat de regelgeving kan verschillen in diverse stadsdelen is het van belang, alvorens te kiezen voor kunststof kozijnen, eerst bij de deelraad navraag te doen omtrent de mogelijkheden, voorwaarden en verplichtingen. De deelraad van het district kan duidelijk aangeven onder welke voorwaarden kozijnen vervangen mogen worden en met welk type kozijn.

Omdat nieuwe kunststof kozijnen beter isoleren, besparen ze energie en stookkosten. Dit leidt tot een aanzienlijke energiebesparing en minder uitstoot van schadelijke stoffen. Dat is direct goed voor een besparing in energiekosten in huis, daarnaast zijn er ook mogelijkheden voor het ontvangen van subsidie. Er wordt door het Rijk geïnvesteerd in betere isolatie, bij de deelraad kan ook informatie worden verkregen over de mogelijkheid voor overheidssubsidies bij het plaatsen van kunststof kozijnen.

Hoe zien kunststof kozijnen er uit?

Bij de plaatsing van kunststof kozijnen wordt het uiterlijk van de originele kozijnen zoveel mogelijk in stand gehouden, maar dan met hoogwaardige kunststof materialen die een langere levensduur hebben en tevens beter isoleren. De City kozijnen zijn speciaal ontworpen om de houten verticale schuiframen te vervangen en worden voorzien van draaikiepramen die naar binnen draaien. In het Amsterdamse stadscentrum vindt men vaak de K-Vision City kunststof kozijnen, uitgerust met Cube profielen. Door het verspringend bovenlicht in deze kozijnen, geven ze dezelfde uitstraling als de schuifraamkozijnen die zo typerend zijn voor Amsterdam.

Amsterdamse kozijnen zijn maatwerk

De meeste woningen in Amsterdam zijn huurwoningen, bij koopwoningen kunnen de bestaande kozijnen worden vervangen door kunststof kozijnen volgens de op die locatie toepasselijke regelgeving. Omdat het plaatsen van nieuwe kozijnen maatwerk is zal er vooraf een warme opname plaatsvinden waarbij de mogelijkheden worden geëvalueerd en worden voorgelegd aan de bewoners. Dan weet de klant vooraf wat de opties zijn en de bijbehorende kosten.

Bespaar direct met kunststof kozijnen

Wanneer de kozijnen aan vervanging toe zijn is de eerste stap het verkrijgen van informatie bij de desbetreffende Amsterdamse deelraad. Vervolgens kan er een afspraak worden ingepland voor een warme opname. Vergeet ook niet de mogelijkheden voor subsidie te controleren, dit kan naast energiekosten ook investeringskosten besparen.

Bent u op zoek naar kunststof kozijnen in of rond Amsterdam? Bezoek onze showroom in Amstelveen. Hier vindt u een groot aantal proefopstellingen van onze kunststof kozijnen en kunnen onze specialisten uw vragen beantwoorden.

Onze kunststof kozijnen zijn leverbaar door heel Nederland

Noord-Holland | Zuid-Holland | Flevoland | Friesland | Gelderland | Groningen | Overijssel | Utrecht