Het demissionaire kabinet komt met een nieuwe, grote subsidieregeling voor woningeigenaren in (de kern van) het aardbevingsgebied, waarmee zij hun huis kunnen verduurzamen. Het is een tegemoetkoming na de problemen waarin veel bewoners terecht zijn gekomen door de gaswinning. Deze maatregel gaat energiearmoede tegen en zorgt ervoor dat mensen profiteren van lage energiekosten. Het kabinet trekt er ruim 1,6 miljard euro voor uit.

Wie komt in aanmerking voor de subsidie?

Alle huiseigenaren in de provincie Groningen en de Drentse gemeenten Tynaarlo, Noordenveld en Aa en Hunze kunnen deze subsidie krijgen. De hoogte van het bedrag hangt af van de plek waar je woont. Woningeigenaren die het hardst zijn getroffen door de aardbevingen krijgen prioriteit van het Rijk en de regio.

  • Eigenaren in het versterkingsgebied krijgen maximaal 40.000 euro subsidie
  • Alle eigenaren in het gebied daarbuiten krijgen maximaal 20.000 euro subsidie
  • Woningcorporaties krijgen in totaal 200 miljoen euro om huurwoningen te isoleren, zodat ook huurders een lagere energierekening krijgen
  • Ook bewoners van het gebied Groningen en Noord-Drenthe met een inkomen tot 140 procent van het minimumloon krijgen een vergoeding van 100 procent met een maximum van 40.000 euro om zo de energiearmoede tegen te gaan.

Huis verduurzamen met dubbel of triple glas

Nu is het moment om je huis te verduurzamen en te profiteren van de voordelen, zoals lagere energiekosten en meer comfort. Het vervangen van kozijnen door dubbel of triple glas komt in aanmerking voor subsidie.

Ventilatie ook belangrijk bij isoleren

Door te isoleren, krijgt een woning als het ware een ‘warme jas’. Bijvoorbeeld door isolatie van dak, muren en vloer. Extra isolatie betekent ook dat er goede ventilatie nodig is. Noodzakelijke ventilatiemaatregelen vallen ook onder de subsidie. 

Meteen beginnen met isoleren

De maatregel gaat ‘met terugwerkende kracht’ in vanaf 25 april 2023 en loopt tot en met 31 december 2035. Dit betekent dat woningeigenaren die vanaf 25 april 2023 isolatiemaatregelen hebben genomen, hiervoor een vergoeding krijgen. Bewoners hoeven dus niet te wachten met isoleren tot er subsidie is. De kosten die gemaakt worden, kun je later (voor een deel) terug krijgen. Wel is het belangrijk dat er:

  • bonnetjes bewaren;
  • foto’s maken van de werkzaamheden (voor, tijdens en na);
  • en ISDE-aanvraag en -beschikking bewaren.

Subsidie aanvragen kan waarschijnlijk vanaf het eerste kwartaal van 2025. Inwoners worden hiervan op de hoogte gehouden. De komende maanden zal de aanpak verder worden uitgewerkt. Op de site van de Rijksoverheid staan meer details over de subsidieregeling.

Lokale expertise voor optimaal gebruik van subsidies

Bij Schipper Kozijnen in Groningen staan lokale experts klaar om te helpen bij het benutten van deze subsidies. Schipper Kozijnen is al 55 jaar dé specialist in kunststof en aluminium kozijnen. We staan voor kwaliteit in producten en dienstverlening en bieden een garantie op onze producten van minimaal tien jaar. Maak snel een afspraak in onze showroom of bij u thuis, we staan voor u klaar!

Maak een afspraak Meer informatie aanvragen