Wij deden mee aan de landelijke 'Bewust Veilig-dag' op 27 maart. Bij Schipper Kozijnen hebben we op deze dag volop aandacht besteed aan het thema 'Veiligheid Voorop'. Zo was er een gevarieerd programma met diverse toolboxen, heeft de directie een aantal bouwplaatsen bezocht en werden er meerdere presentaties gegeven. Ook was deze dag voor ons de officiële kick-off voor het traject naar de Veiligheidsladder trede 3.

Drie toolboxen voor monteurs

De dag werd al vroeg afgetrapt met een programma voor onze monteurs. Na het kijken van een impactvolle film werden er drie toolboxen gehouden waarbij o.a. de onderwerpen veilig werken met een steiger en de ongevalspiramide werden behandeld. 

Bezoek bouwplaats door managementteam

Een project bezoeken was ook één van de onderdelen van de Bewust Veilig-dag. Leden van het managementteam onder leiding van de projectleider gingen o.a. kijken op de bouwplaats van het project Holenkwartier in Hoorn. Hier hebben ze een werkplekinspectie uitgevoerd en zijn ze het gesprek aangegaan met onze onderaannemers en opdrachtgever. Dit werd erg gewaardeerd!

Impactvolle film op groot scherm

Aansluitend was er een middagprogramma voor alle logistieke, productie- en kantoormedewerkers. Daar werd buiten op de parkeerplaats voor het hoofdkantoor op groot scherm een impactvolle film afgespeeld. Te zien was hoe een steigerbouwer, tegen de veiligheidsregels in, op tien meter hoogte besloot zijn mobieltje op te nemen. Dit terwijl hij ook nog eens zijn veiligheidsharnas niet had vastgezet en een deel van de leuning al was losgemaakt. De gevolgen waren desastreus. Niet alleen raakte de steigerbouwer bij die val die volgde voor zijn leven invalide, de steigerplank die hij vast had vloog tot overmaat van ramp tegen het hoofd van een passerende hardloopster. Zij was op slag dood.

Zeven veiligheidsregels

Na het filmpje, dat zichtbaar indruk maakte, herhaalde onze directeur Jurian Tabbers het belang van veiligheid voor iedereen en de mogelijke gevolgen van onveilig handelen. Vaak worden er grapjes gemaakt over veilig werken. Maar lacherig doen over veiligheid kan niet meer. Daarom gaat Schipper Kozijnen hier nog meer aandacht aan besteden. Zo komt er een digitaal platform waar werknemers meldingen kunnen maken van onveilige situaties. En zijn er zeven veiligheidsregels opgesteld. Waarbij er één al de hele lading dekt: We werken veilig, of we werken niet.

Waarom is veiligheid belangrijk voor Schipper Kozijnen?

Bij Schipper Kozijnen staat 'Veiligheid Voorop'. Waarom? Omdat voor ons het welzijn van onze medewerkers en klanten van het allergrootste belang is. We willen dat iedereen die bij ons werkt zich veilig voelt en zonder zorgen zijn werk kan doen. Het gaat om verantwoordelijkheid nemen, elke dag weer. Of het nu gaat om het produceren van een kozijn in onze fabriek, de montage bij de klant of een werkplek op kantoor, we streven naar een omgeving waarin iedereen met vertrouwen kan werken. Dat is waarom veiligheid voor Schipper Kozijnen onmisbaar is.

Wat is de Bewust Veilig-dag? 

De Bewust Veilig-dag is een jaarlijks initiatief van Bouwend Nederland, Techniek Nederland, OnderhoudNL en Aannemersfederatie Nederland. Op deze dag besteden honderden bedrijven in de bouw, techniek en onderhoudssector extra aandacht aan veilig en gezond werken.