Vanaf 1 januari 2024 worden er enkele veranderingen doorgevoerd met betrekking tot de maximale hypotheek. Zo wordt de berekening naast het inkomen afhankelijk van het energielabel van de woning en energiebesparende maatregelen.

Als je een huis koopt met goed energielabel, kun je meer lenen dan voor een huis met een laag energielabel. Als je een woning met een lager energielabel koopt, dan is er weer wel meer ruimte om te investeren in verduurzaming.

Voordeel voor woningen met een goed energielabel

Helemaal nieuw in 2024 is de invloed van het energielabel van de woning die je wilt kopen op de maximale hypotheek. Hoe gunstiger het energielabel, hoe meer je kunt lenen. Woningen met energielabel EFG vormen de standaard, wat betekent dat je hiervoor geen extra lening kunt krijgen. Voor een woning met energielabel CD kun je maximaal 5.000 euro extra lenen. Dit bedrag kan zelfs oplopen tot 50.000 euro voor het meest energiezuinige huis. Hierdoor hoef je als koper dus minder eigen geld in te brengen, omdat je meer kunt lenen voor een huis met een goed energielabel.

Energielabel

Maximale extra hypotheekbedrag

E, F, G

€ 0

C, D

€ 5.000

A, B

€ 10.000

A+ tot en met A++

€ 20.000

A+++

€ 30.000

A++++

€ 40.000

A++++ met energieprestatiegarantie

€ 50.000

 

Verduurzamen van woning met laag energielabel

Als je een woning met een lager energielabel koopt, dan is er weer wel meer ruimte om te investeren in verduurzaming. Voor een woning met bijvoorbeeld energielabel EFG kun je tot wel 20.000 euro extra lenen, maar dit geld moet dan wel worden besteed aan energiebesparende maatregelen. Het gaat dan alleen om de energiebesparende maatregelen die door de overheid bepaald zijn. In 2023 kon je hiervoor € 9.000 extra lenen. In 2024 wordt de hoogte van het extra bedrag bepaald door het energielabel. 

 

Energielabel

Maximale extra hypotheekbedrag

Geen energielabel of geen geldig energielabel

€ 10.000

E,F,G

€ 20.000

C,D

€ 15.000

A,B t/m A+++

€ 10.000

 A++++

€ 0

A++++ met energieprestatiegarantie

€ 0

Persoonlijk advies

Schipper Kozijnen is al ruim 50 jaar dé specialist in kunststof en aluminium kozijnen. We staan voor kwaliteit in producten en dienstverlening en bieden een garantie op onze producten van minimaal tien jaar. Graag denken we mee over uw energielabel en subsidiemogelijkheden.

Maak een afspraak Meer informatie aanvragen

 

Kijk voor meer informatie ook op de website van de Rijksoverheid.