TROTS! Ons prachtige project Urban Lofts heeft de VKG Architectuurprijs 2018 gewonnen in de categorie nieuwbouw. Het gebouw ‘Urban Lofts’ in de wijk Bangert & Oosterpolder in Zwaag bestaat uit 19 appartementen, een initiatief van Global Architects en MijnWoonID en ontwikkeld in Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO).

Dit betekende dat de bewoners samen met de nieuwe buren, een architect, een aannemer en een procesbegeleider vorm konden geven aan hun eigen gebouw. Kopers hadden hierbij alle vrijheid om hun woondromen waar te maken, maar kregen wel hulp met de zakelijke en financiële kant van bouwen.

Het complex heeft een stadse en minimalistische uitstraling. Dankzij de ruige, kwalitatieve materialen ontstaat een stevig gebouw dat lang zal meegaan. Kozijn en steen steken daarbij tegen elkaar af. Dankzij de heldere vormentaal ontstaat een karakteristiek gebouw. Elke woning is anders en stoer op haar eigen, individuele manier. Tegelijkertijd versterken de vormen elkaar, waardoor er een mooi geheel ontstaat.

Urban Lofts toont wat de mogelijkheden zijn van kunststof kozijnen. De hoge kozijnen liggen terug en zijn in combinatie met het metselwerk in blokverband op een fraaie manier verwerkt in het architectonische beeld. De jury spreekt haar waardering uit voor de ogenschijnlijke eenvoud van dit ontwerp.