Nu de scholen weer zijn begonnen, is er onduidelijkheid over het ventileren van het (school)gebouw. Eén ding is zeker: frisse buitenlucht in een gebouw is een must voor de gezondheid. Bij tekort ventilatie in een gebouw hopen vocht en bepaalde stoffen zich op. Dat kan leiden tot klachten zoals hoofdpijn, geïrriteerde luchtwegen, astma, allergische reacties. Het maakt ook de kans op een virus besmetting groter, zoals bij COVID-19. Voldoende natuurlijke ventilatie die zorgt voor een goede luchtverversing. En ook niet onbelangrijk, een gezonde en veilige leeromgeving draagt bij aan betere schoolresultaten.

Een frisse school

Een belangrijke factor in een gezond binnenmilieu van een gebouw is de luchtkwaliteit. Hoe is het gesteld met de hoeveelheid zuurstof in het gebouw, is er een gezonde luchtvochtigheid? Ventilatie speelt hier een belangrijke rol. Hoe zit de ventilatie van het gebouw in elkaar? Is er sprake van natuurlijke ventilatie of is er hulp in de vorm van een mechanisch ventilatiesysteem? De optelsom van al deze ventilatiemogelijkheden dragen bij aan een gezonde omgeving voor de leerlingen en leraren.

Hoe kan ik goed ventileren?

Over ventileren bestaan nogal wat misverstanden. Veel mensen denken dat een tijdje het raam openzetten voldoende is. Dat is niet zo. Onderzoek heeft uitgewezen dat, als het raam weer dicht is, de frisse lucht na een half uur verdwenen is. Beter is het om te zorgen voor een constante ventilatie. Net als wijzelf moet ook een gebouw de hele dag ademhalen. Dus: goed ventileren is 24 uur per dag ventileren. Zie ook informatie van de Rijksoverheid over het coronavirus en ventilatie in gebouwen.

Bij de aanschaf van nieuwe kozijnen is het belangrijk om in de gaten te houden dat er voldoende ventilatiemogelijkheden zijn. Met natuurlijke ventilatie is de kwaliteit van binnenkomende lucht altijd optimaal.

Wat zijn de ventilatiemogelijkheden?

Voor een constante ventilatie zijn o.a. ventilatieroosters in de kozijnen uitermate geschikt. Een ventilatierooster is niet inbraakgevoelig en kan 24 uur per dag open blijven. Voor tijdelijk extra frisse lucht in de ruimte is het ideaal als een raam kan worden opengezet. Bijvoorbeeld een deur of draai/kiepraam. Natuurlijk kan Schipper Kozijnen u hierin goed adviseren.

Landelijk coördinatieteam

Er is momenteel nog veel onzekerheid over hoeveel verse lucht er nodig is om om de overdracht van corona te beperken. Voor het onderwijs komt er een Landelijk Coördinatieteam Ventilatie op Scholen (LCVS), bestaande uit Techniek Nederland (voorzitter), GGD, PO-raad, VO-raad en VNG en een informatieteam. De ambitie is om voor 1 oktober 2020 per school meer duidelijkheid te hebben over de kwaliteit van de ventilatie in scholen plus een actieplan om dit op niveau te krijgen. 

Persoonlijk advies voor scholen

Schipper Kozijnen is al 50 jaar dé specialist in kunststof en aluminium kozijnen. We staan voor kwaliteit in producten en dienstverlening en bieden een garantie op onze producten van minimaal tien jaar. Graag denken onze onderwijs specialisten met u mee over ventilatie oplossingen voor uw school.

Ook meer weten? Neem dan contact met ons op en informeer vrijblijvend naar de mogelijkheden. Onze specialisten staan voor u klaar.