Ons project Wheermolen Rudolf Garrelstraat (Purmerend) heeft vandaag de VKG Architectuurprijs 2023 gewonnen in de categorie Renovatie! De winnaars zijn bekend gemaakt tijdens het seminar Circulair Ontwerpen in de Metaal Kathedraal te Utrecht. De jury was unaniem, in beide categorieën.

Uit het juryrapport:

'Dit is een heel goed voorbeeld voor hoe renovatie esthetisch én duurzaam kan. Profielen die uit 100% gerecycled kunststof bestaan mogen de maatstaaf worden. De juryleden zijn tevens zeer te spreken over de kleurkeuzes en de verwerking van de kozijnen. Daarnaast kreeg het project ook punten voor de verbeterde leefbaarheid. Op de begane grond zijn de garageboxen verbouwd tot appartementen met een klein voortuintje. Dit geeft meer sociale controle en is een inventieve oplossing die inspireert.'

Ook felicitaties voor onze partners DOOR architecten, Hemubo, Intermaris en Kömmerling NL. Alleen samen konden wij een uitdaging als het ontwikkelen van 100% circulaire kunststof kozijnen tot een succes brengen.

De renovatie van de sociale woningbouw is onderdeel van het globaal ontwikkelplan voor de wijk Wheermolen-Oost, waarin de kansen voor de wijk op het gebied van onder meer wonen, wegen en groen centraal staan. Deze flat met sociale huurwoningen is de eerste in een reeks vernieuwingen voor de wijk.

De cirkel is rond

Onderdeel van de renovatie was het vervangen van de kozijnen. De verwijderde kozijnen waren in de jaren tachtig geleverd door Schipper Kozijnen, deze zullen gerecycled worden. De nieuwe kozijnen zijn al 100% circulair: de K-VISION kozijnen van wederom Schipper Kozijnen. Het gebruik van recyclet kunststof in kozijnen gebeurt steeds vaker, maar 100% gerecycled is nog uniek.

Beter wonen

Met de renovatie is in de galerijflat meer woonruimte gecreëerd. In de voormalige garageboxen zijn 12 woningen gerealiseerd; meer betaalbare woonruimte voor de inwoners van Purmerend. In alle woningen zijn circulaire kunststof kozijnen met HR++ glas geplaatst en een individuele watermeter. Daarnaast koken de bewoners elektrisch.

100% circulaire kozijnen

De 100% gerecyclede kozijnen voldoen aan geldende kwaliteits- en isolatie-eisen en hebben alle vereiste keurmerken en certificaten. Om de UV-bestendigheid van gerecyclede profielen te garanderen en een matte look & feel te geven zijn de profielen rondom voorzien van het kleursysteem proCoverTec. Deze coating zorgt tevens voor weinig roethechting, waarmee de kozijnen ook onderhoudsvrij zijn.

Meer informatie: 
VKG Architectuurprijs - VKG Keurmerk