Sinds 1 juli 2019 heeft elk utiliteitsgebouw, dus ook een school, een informatieplicht voor energiebesparende maatregelen. Dat houdt onder andere in, dat de school op een zogenoemd “transactiemoment” een energielabel moet hebben. Dat is bijvoorbeeld bij renovatie of (gedeeltelijke) verhuur het geval. Op dit moment is een minimaal energielabel nog niet verplicht, maar voor kantoren wordt het vanaf 2023 verplicht om ten minste energielabel C te hebben. Het lijkt evident dat dit voor scholen ook niet lang op zich laat wachten.

Voor nieuwbouw geldt vanaf januari 2020 al dat zij Bijna Energieneutrale Gebouwen (BENG) moeten zijn.

We leggen hier graag wat meer over uit en kijken graag samen met u, hoe we uw school duurzamer kunnen maken.

Energielabels voor scholen: wanneer verplicht?

Een energielabel toont aan wat de energieprestatie van uw schoolgebouw is. Bij de verkoop en het verhuren van uw schoolgebouw is het verplicht om een energielabel te hebben. Nog veel belangrijker, het energielabel maakt duidelijk welke energiebesparende maatregelen mogelijk zijn. Besparende maatregelen voor ons milieu en uw schoolportemonnee.

Door het Energieakkoord voor duurzame groei zijn voor 19 bedrijfstakken erkende maatregelen voor energiebesparing formeel aangewezen. Bekijk hier Erkende Maatregelenlijst Energiebesparing Bedrijfstak Onderwijsinstellingen opgesteld in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Samenwerken aan een hoopvolle toekomst

Vanaf 2020 moet ieder nieuw utiliteitsgebouw, waaronder scholen vallen, volgens Europese richtlijnen bijna energieneutraal zijn. Dit wordt door de Rijksoverheid ook wel BENG genoemd, wat staat voor ‘Bijna EnergieNeutrale Gebouwen’. Bijna energieneutraal betekent dat het gebouw een zeer lage hoeveelheid energie vereist. Energie die ook nog eens in grote mate door natuurlijke bronnen (bijvoorbeeld zonne-energie) wordt opgewekt. Een mooie ontwikkeling.

Helaas bungelen er ruim drieduizend schoolgebouwen in Nederland onderaan de duurzaamheidsladder met energielabel G. Scholen zouden, naast goed onderwijs voor kinderen, ook meer kunnen doen aan de wereld voor de toekomstige generatie. Het energieverbruik en schadelijke uitstoot van CO2 kan door slim isoleren en andere maatregelen worden teruggedrongen. Zo gaan we gestaag richting energielabel A en dus een duurzamere school.

Inspectie van uw school

Voor een gedetailleerde inspectie kunt u een expert inschakelen die ten minste naar de volgende belangrijke onderdelen kijkt:

 • Dak: exterieur en interieur
 • Gevels en voegwerk
 • Kozijnen, deuren, trappen
 • Vloeren en kruipruimte
 • Kelder (souterrain)
 • Installaties
 • Bijgebouwen
 • Isolatie, energiebesparing en duurzaamheid
 • Soort verwarming 
 • Aanwezige apparatuur en soort verlichting
 • Soort glas
 • Aanwezigheid zonwering
 • Koudebruggen
 • Isolatieopbouw en aanwezigheid van koelmogelijkheid
 • Toepassen mogelijkheden van ventilatie 
 • Detaillering in kierdichting

Samen met Schipper Kozijnen kunt u vervolgens deze punten naar wens aanpakken, waarbij wij uiteraard zorgen dat alle werkzaamheden zo min mogelijk de lessen verstoren.

Maatregelen voor een duurzame school

Hieronder geven we graag een aantal energiebesparende oplossingen voor uw school waarover u alvast kunt nadenken.

Vervangen van kozijnen
Versleten en slecht sluitende kozijnen zijn grote energielekkers in uw school. Schipper Kozijnen produceert en monteert isolerende kunststof en aluminium kozijnen die de warmte in uw schoolgebouw goed binnenhouden. In de kozijnen zitten namelijk luchtkamers met een thermische onderbreking.

Onze kozijnen zijn voorzien van een KOMO-certificering, die een perfecte wind- en waterdichtheid garandeert.

Meer voordelen van kunststof of aluminium kozijnen
Naast een betere isolatie van uw school zijn er nog meer voordelen van kunststof of aluminium kozijnen:

 • Optimale ventilatiemogelijkheden zodat er meer schone, frisse lucht binnen komt. Een goede zuurstoftoevoer in de school helpt kinderen zich beter te concentreren op hun taken.
 • Het thermisch comfort gaat omhoog. Dat zorgt voor een comfortabele binnentemperatuur zowel in de winter als in de zomer.
 • Onderhoudsvriendelijk. Schilderen is verleden tijd. 
 • Akoestisch comfort. Buitengeluiden worden geminimaliseerd. Heel prettig bij het afnemen van toetsen.
 • Onze kunststof en aluminium kozijnen gaan wel zestig jaar mee en zijn volledig recyclebaar en daardoor duurzame kozijnen.
 • Het ontwerp kan volledig in de stijl van uw school gemaakt worden, eventueel met een fraaie houtlook.

Isoleren met hoogrendementsglas
Ook het glas in uw school bepaalt in hoge mate hoeveel warmte (energie) er verloren gaat. Ons advies is HR++ glas. Dit glas isoleert extra goed door een speciale coating en gasvulling. Het isoleert zelfs twee keer zo goed als het standaard dubbelglas en maar liefst vijf keer beter dan enkel glas. Met HR+++ oftewel triple glas gaat u nog een stapje verder. Dit glas heeft wel drie isolatielagen en isoleert zelfs nog beter dan HR++ glas.

De combinatie van kunststof of aluminium kozijnen met HR++ of HR+++ glas is natuurlijk de beste keuze voor uw schoolgebouw. Een investering die zichzelf terugbetaalt, door een lagere energierekening.

Een zeer interessante optie is het gebruik van zonwerend HR++ glas. Dit is hoogwaardige beglazing met een speciale coating die in de zomer weerstand biedt tegen zon en in de winter de warmte binnenhoudt. Het voorkomt tevens hinderlijke schitteringen zonder de binnenkomst van daglicht te verstoren. In combinatie met een digibord uitermate handig. Zo hoeven docenten niet steeds zonwering aan te passen aan de zon, ook deze optie scheelt op lange termijn in kosten.

Energielabel en gericht advies

Schipper Kozijnen is al ruim 50 jaar dé specialist in kunststof en aluminium kozijnen. We staan voor kwaliteit in producten en dienstverlening en bieden een garantie op onze producten van minimaal tien jaar. Graag denken onze onderwijs specialisten met u mee over energiebesparende oplossingen voor uw school die helpen om te voldoen aan de eisen die gesteld worden.

Dus, wilt u graag weten hoe duurzaam uw schoolgebouw is en/of gericht advies over hoe snel u effectief energie kunt besparen op uw school?

Neem dan contact met ons op en informeer vrijblijvend naar de mogelijkheden. Onze specialisten staan voor u klaar.