Schade claimen na een aardbeving in Groningen

Schade aardbeving Groningen

Het onttrekken van grote hoeveelheden gas uit de Groningse bodem veroorzaakt verzakkingen en aardbevingen. De gaswinning veroorzaakte in 2012 een aardbeving in Groningen van 3,6 op de schaal van Richter. Gemiddeld zijn er 50 aardbevingen per jaar in Groningen. Heeft u daardoor schade aan uw huis of gebouw door een aardbeving veroorzaakt door de gaswinning? Dan kunt u deze schade claimen bij de exploitant van het gasveld. In Groningen kunt u uw schade melden bij het Centrum Veilig Wonen (CVW).

Afhandeling van schade in Groningen

Als u schade aan uw woning of gebouw heeft, kunt u dit melden bij Centrum Veilig Wonen. Dit centrum is speciaal opgericht om schademeldingen door aardbevingen in Groningen af te handelen. Tot 2015 was dit een taak van de Nederlande Aardolie Maatschappij (NAM). De NAM blijft echter wel nog aansprakelijk voor herstel van schade door aardbevingen. Bij een schademelding komt er een schade-expert van het CWV bij u langs, deze onderzoekt uw woning op de geleden schade en maakt hiervan een schaderapport. De schade-expert controleert uiteraard ook of de de schade aan uw woning of gebouw veroorzaakt zijn door de aardbevingen als gevolg van gaswinningen. Er zijn drie mogelijkheden als de expert heeft geconstateerd dat de aardbeving de schade aan uw huis of gebouw heeft veroorzaakt:

  1. Het CVW laat de schade repareren
  2. U kiest zelf een aannemer. De reparatiekosten kunnen worden betaald met het geld dat het CWV u heeft toegekend
  3. U kiest ervoor om de schade niet te repareren, maar u heeft wel recht op de schadevergoeding.

Tijdens het herstel van schade heeft u één vaste contactpersoon bij CVW. Ook krijgt u toegang tot uw persoonlijke online schadedossier.

Oneens over schadevergoeding

Kunt u het niet eens worden met het CWV over de taxatie van de schade of over de hoogte van de schadevergoeding? Dan kunt u terecht bij de Technische Commissie BodemBeweging (TCBB). Dit is een onafhankelijke commissie van deskundigen. Deze commissie adviseert gedupeerden over het verband tussen de schade en de mijnbouwactiviteiten. Ook adviseert de TCBB over de hoogte van de schadevergoeding.

Wilt u meer weten over het vervangen van uw kozijnen, dakkapellen, voordeur of schuifpui, Schipper Kozijnen in Groningen adviseert u vakkundig over de mogelijkheden.
Alle informatie over de schadevergoeding na een aardbeving, vindt u op de website van rijksoverheid.

Categorieën:

Financiële tips Onderhoud

Gerelateerde tips:

Reconditioneren van gebouwen
Vervanging bij brand- en inbraakschade
Wat te doen als je kozijnenleverancier failliet gaat?